onsdag 23. januar 2013

Jon Ewo - Marg og bein: Straffekolonien

Denne boka kom som en av kalendergavene i desember :) Var vel egentlig litt overrasket over valget, siden jeg ikke har vært så glad i skrekk-sjangeren tidligere... Og det med god grunn; jeg har et par dårlige opplevelser med denne sjangeren... En gang fikk jeg mareritt i tre netter på rad etter å ha lest ei bok; husker ikke hvilken. Men siden jeg fikk den, tenkte jeg at jeg måtte prøve å lese den! Marg og bein-serien er vel en ganske kjent grøsserserie.



Denne boka handler om seks ustyrlige unger som fikk to sjanser; å havne i ungdomsfengsel eller å bli med i "Straffekolonien". De velger så klart ikke fengselet... Straffekolonien er et spill, der seks deltagere skal være i et bomberom i femti dager for å lære folkeskikk. Dersom de ikke klarer det, havner de i fengselet i stedet... 

Men alt går galt: De får ikke kontakt med dem som er utenfor bomberommet og skal sende dem mat. Vannet fosser inn og stiger raskt... Hva er det som har skjedd? Er det en del av prøven, eller vil folkene utenfor bare pine dem?

Boka er på 115 sider; den er veldig kort! Boka får deg til å grøsse; det skal være sikkert og visst! Den er spennende og skummel, ikke for de lettskremte med andre ord! Det som gjør den så skummel, er skrivemåten - det er så intenst og farlig. Alle barna har en skremmende fortid som man får høre mer og mer om, og man får høre hva barna tenker. De tenker det samme som du sikkert hadde tenkt. 

Terningkast: 5-





PS!

I dag kan du foresten lese bokanbefalingene mine i Aftenposten junior! Det er ei nyhetsavis for barn og unge, som kommer ut hver tirsdag. Her i Trondheim selger de den på Narvesen. Du finner meg på side 13, med bilde og navn ;-) Og for de som leser bloggen min, kommer vel ikke anbefalingene mine som noen overraskelse, haha!

søndag 20. januar 2013

Anders Mølster Galaasen - Steffen - født til fotball

Her er boka jeg fikk fra storebroren min til jul; signert av fotballspilleren selv! Nå har jeg lest den ferdig. For deg som ikke vet hvem Steffen Iversen er; han er en av Norges mest kjente fotballspillere, kommer fra Trondheim, og har både spilt i Rosenborg, Vålerenga og Tottenham. 





Boka handler om Steffen Iversen, som du sikkert skjønner ut fra tittelen på boka... Steffen Iversen er så kjent at sikkert alle sammen har hørt om ham. I denne boka forteller han sin versjon av barndommen og livet sitt. 

Du får høre om da han var barn, da han var stjernespiller på laget sitt. Og du får høre om alle pappaproblemene han har hatt, i forholdet til den kjente faren sin, Odd Iversen. Du får høre om Steffen da han ble stjernespiller på Rosenborg, og de vanskelige valgene han måtte ta. Du får høre at han fikk kameraene vendt mot seg helt fra starten av fotballkarrieren; det var ofte negativt når det handlet om Steffen. Du får høre om hvordan det gikk med ham på landslaget og i Tottenham. Du får både oppturer og nedturer; han gjorde det bra fra starten av i Tottenham, men ble skadet. Det er kjent at Steffen kom tilbake til Norge og Vålerenga; den klubben som faren også hadde spilt for. Men Steffen klarte det faren ikke klarte; å vinne ligaen. Steffen dro etter det tilbake til Rosenborg og det kjente miljøet. Du får egentlig ikke høre så mye om Crystal Palace-oppholdet til Steffen; annet enn om skadeproblemene. 

I det utenomsportslige får du høre om Steffens ryddeproblemer, hygiene-problemer, og så klart om alle skadene hans... 

Boka er bra. Du får masse informasjon om Steffen sitt liv fra ung alder. Jeg skulle likevel ønske litt mer detaljert oversikt over oppholdet i Crystal Palace. Boka er skrevet med et voksent språk, det er en del lange og vanskelige ord, og til tider masse banning! Det som gjorde at jeg syntes den var bra likevel, er oversikten og all "inside-infoen" i boka!

Jeg anbefaler boka til fotballelskere, RBK-tilhengere og journalister (som bør lese og lære!). Jeg synes boka passer for aldersgruppen fra 11 år og oppover. 

Terningkast: 4+



onsdag 16. januar 2013

Michael Grant - Gone: Frykten

Da er foreløpig siste bok i Gone-serien "fortært"; nemlig "Frykten". Jeg hadde veeldig lyst til å kjøpe meg den før jul, men så kostet den så mye... Men da jeg fikk et spill jeg hadde fra før og et par andre smågaver jeg skulle bytte, fikk jeg byttet til meg denne i romjula istedet. Nice! Boka er den femte, og foreløpig siste, som er kommet ut i serien. Mamma sjekket ut serien på nettet, og fant ut dette om neste og siste bok i serien (fra Wikipedia): 

"Light will be the conclusion to the series. Not much is known about it yet. The book should be out on April 2, 2013. Michael Grant confirmed in an interview that the secrets of the FAYZ Wall will be revealed in the book."

Da blir det som jeg trodde: Boka skal hete noe med "LYS"... Gleder meg til den kommer ut på norsk! Jeg har allerede reservert den på biblioteket! 



Gone: Frykten handler i hovedsak om Sam, Drake og Kane. I forrige bok flyttet Sam og noen av ungdommene til et vannhull de hadde funnet, mens resten ble igjen i Pardido Beach under Kanes' styre.

En svart flekk på muren begynner å spre seg og blir større og større, og blokkerer utsikten til "solen". Diana er gravid, men fødselen ser ut til å skje raskere enn forventet. Penny blir spik spenna gæren, og har lyst til å ta Kanes' styre. Penny er en psykopat, som har en treer på krefter: Hun får deg til å se dine verste mareritt om og om igjen. Hun kan ligne veldig på Drake; begge er psykopater, og begge er tvers gjennom gale. Men Drake er ond i tillegg, mens Penny vil nå sine egne mål. 

Gaiafagens (ondskapen)  krefter blir sterkere og sterkere. Den eneste som kan hindre Gaiafagen i å nå sine mål, er borte - nemlig lille Pete. Derfor vokser kreftene hans fortere og fortere. På utsiden prøver de å atombombe Pardido Beach, for å drepe ondskapen. Men da vil de drepe barna også... Onde krefter jobber i det skjulte...

Slutten ender som alle andre bøkene; den er lykkelig ulykkelig... Den er trist og fin samtidig. Den ender med en stor overraskelse, som kan tolkes på to måter... 

Boka er som de andre bøkene: fantastisk! Den er spennende og skrevet levende, du får bare ikke nok! Jeg måtte tvinge meg selv til å legge fra meg boka og legge meg til å sove... Du kan kjenne deg igjen i de personlige egenskapene til personene. Det kule med dem er at de utvikles gjennom serien! Det du trodde skulle skje da du leste bok en, skjer ikke! I stedet er det tre andre ting som kan skje...

Når alt ser ut til å ligge i kortene, skjer det alltid en uventet vending, og du må bare kaste kortene og gyve løs på boka!

Terningkast: 6







mandag 7. januar 2013

Om mål og sånn...

I januar kommer mange bokbloggere med målene for det neste året; hvor mange bøker de skal lese, hva slags type bøker og så videre. I fjor ble jeg inspirert til å sette meg noen mål for leseåret 2012 jeg også - men hvordan har det gått?!

For det første: Jeg hadde aldri satt "mål" for lesinga mi før; jeg bare leste det jeg kom over, egentlig! Så i starten var det artig å prøve å tenke på hvilke bøker jeg skulle lese... Men etterhvert syntes jeg bare at disse målene kom i veien; så etter sommerferien har jeg ikke sett på dem én eneste gang! Jeg syntes det var mer skremmende å skulle ha mål...



Jeg vil likevel kaste et lite blikk på målene, og se hvor langt jeg har kommet:

1. Lese minst fem av bøkene som står på lista over "bokklassikere jeg ønsker meg"!

Dette målet klarte jeg fint; jeg leste Moby Dick, Den flygende Hollender, David Copperfield, Tom Sawyer og Frendeløs i 2012!

2. Lese flere bøker av Charles Dickens 

David Copperfield er skrevet av Charles Dickens!

3. Lese minst 85 bøker! Og forsikre meg om at verden ikke går under...

Første del av målet gikk ikke så bra; var visst litt optimistisk! Men andre del av målet gikk heldigvis bra! Vi er her fremdeles!

4. Lese flere faktabøker, minst 5 stykker 

Noen faktabøker har jeg da lest i 2012; Barack Obama - håpets politiker, Jeg er Zlatan og Hvem var Elvis Presley?. Tre, altså. Men nå ligger det faktisk et par faktabøker i lesebunken min igjen; en om Steffen Iversen, og en om Heidi Løke!

5. Lese minst 5 bøker som jeg har fått anbefalt her på bloggen!

Dette var visst litt vanskeligere enn jeg trodde! Det er ikke så lett å huske hvilke som ble anbefalt heller; men noen har jeg da lest. Den jeg kommer på i farten må være Lampeåndens barn, som Synne (Lesehesten fra Sørlandet) anbefalte. 

6. Lese minst ei bok til av Jo Nesbø

Jeg leste ei bok av Jo Nesbø, ja, nemlig Doktor Proktors tidsbadekar - som jeg likte sånn passe...




Alt i alt har det jo ikke gått så verst med målene! Men vil jeg lage nye lesemål for 2013? NEI!! Har nok funnet ut at det å ha mål for hva jeg skal lese ikke fungerer så godt for meg; jeg vil lese det jeg har lyst til der og da, og ikke tenke på "mål". 

Setter du lesemål for deg selv?

søndag 6. januar 2013

Smakebit på en søndag

Da bestemte jeg meg for å bli med på "Smakebit på en søndag" igjen!

Det er Flukten fra virkeligheten som har denne utfordringen på søndager, og jeg har vært med en gang før. Vel, det er ingen sak å være med når det er mamma som tilbyr seg å skrive ned for meg da! Jeg bare peker på sitatet ;-)

Boka jeg holder på med nå, fikk jeg i julegave av storebroren min Ruben. Han vet hva jeg er interessert i! Boka er denne:



Jeg har kommet til side 81: 

"For i morgen tidlig var ikke Steffen Rosenborg-spiller lenger.

Da ville han feste sitt dyrebare navn til et stykke papir som gjorde ham til Tottenham Hotspur Football Clubs eksklusive eiendom. Fotballproff! Millionær. I en alder av tjue år. Det var guttedrømmen som gikk i oppfyllelse. Og tror du det føltes bra?

Ikke der. Ikke da. Ikke denne kvelden i Milano, da liksom alt kulminerte."


Boka virker veldig informasjonsrik, gleder meg til å lese resten av boka!

Tim Bowler - Blade 1: Spille død


Denne boka fikk jeg som en del av en bokpakke fra Flukten fra virkeligheten, fordi jeg vant en finfin gi-bort premie hos henne tidligere i 2012. Som en ekstra bonus hadde hun lagt oppi to bøker som egentlig ikke var en del av premien; Blade 1 og 2 av Tim Bowler. Og da er det klart de må leses!! Tusen takk, Flukten fra virkeligheten!!



Boka handler om Blade, et kallenavn hovedpersonen har fått fra Becky. Blade er en ungdom, men gjennom hele boka sier han ingenting om livet sitt eller foreldrene sine; han skal bare være mystisk, som forfatteren prøver å beskrive ham som. Han møter ei jente som heter Becky, som har en liten sønn, og blir nødt til å hjelpe henne til å få sønnen hennes fri fra gjengen hun er med i. 

Boka består i at Blade må slippe unna og komme seg vekk. Han er en mester med kniv, og han kjenner byen han stjeler i ut og inn. I boka er det ingen forklaringer; bare handlingen med at Blade, som er veldig mystisk, må prøve å komme seg unna. Selv så skjønte jeg ikke helt starten; den starter slik: 

"Flesketrynet glor på meg, en diger brande av en snutejævel, og jeg tenker, skal jeg ta kverken på'n, eller skal jeg la'n leve?" 

Som du skjønner, starter den brått - midt inne i handlingen. Dette er fra da han er bare sju år gammel, men det får du ikke vite før på side 13... Det er 151 sider i boka. 

Jeg liker ikke skrivemåten; det er nok skrevet for dem som er eldre enn meg. Setningene passer liksom ikke helt sammen gjennom boka; du må gjette deg til handlinga underveis. Og hvis du gjetter feil et sted, så blir ikke boka like bra, for du får ikke med deg handlingen. 

Jeg anbefaler boka til de som er 15-16 år eller eldre, og som har lest en del bøker før. Her må man nemlig lese mellom linjene hele tida!

Ternignkast: 3

tirsdag 1. januar 2013

Bøker jeg skal lese i 2013!

Som vanlig har jeg fått en masse bøker i gave på tampen av året, både i adventskalenderen og i julegave! Derfor har jeg laget meg "en liten" bunke av dem, som står på gulvet nedenfor senga mi. Jeg har lagt dem i den rekkefølgen jeg har tenkt å lese dem - så nå har jeg vel lesestoff fram til mai, tenker jeg... ;-)

Julaften 2012: Bok i julegave!



Her er lista: 

1. Gone: Frykten (allerede lest, anmeldelse kommer!)
2. Steffen - født til fotball (biografien om Steffen Iversen)
3. Marg og bein: Dukken (skrekkserie)
4. Blade 2 (Nummer 1 er lest, anmeldelse kommer!)
5. Treasure Island (på engelsk; fikk i julegave av storesøster som bor i USA dette året)
6. Fillip Moberg (vunnet på giveaway!)
7. Gi aldri opp! (Om Heidi Løke, håndballspilleren)
8. Trettenkloa
9. Nattens leker
10. Mutiny of the Bounty (på engelsk, også julegave fra storesøster)
11. Snorres kongesagaer
12. Skyggeriket
13. Engelens bud
14. Leo og meg

I tillegg fikk jeg ei tegneseriebok i Hall of fame-serien, som er en favoritt hos meg. Tenkte å legge ut en anmeldelse av den også etterhvert, selv om den ble lest ut omtrent samme timen som jeg fikk den ;-) Men tegneseriene leser jeg gjerne mange ganger, både pocket, blader og tegneseriebøker!

Kan jo være at det kommer andre bøker innimellom disse da, særlig hvis jeg skal på biblioteket en tur... Kommer det en ny Gone-bok for eksempel, settes alt annet på vent! Dessuten er jeg ikke ferdig med John Marsden-serien, og den vil jeg jo også lese ferdig!


So many books, so little time ;-)



Hva står på DIN leseliste i 2013??

Peter Dickinson - Salamanderens tårer

Denne boka fikk jeg faktisk i kalendergave i 2011! Grunnen til at jeg ikke hadde lest den før, var vel en kombinasjon av alle de spennende bøkene som sto på leselista mi, og at verken coveret eller vaskeseddelen bak på denne boka fristet noe særlig... Hva synes DU om bokomslaget?


"Salamanderens tårer" handler om en liten gutt som heter Alfredo, han bor i 1800-tallets Italia, og elsker å synge. Han er med i et kirkekor, litt som "Sølvguttene". Familien hans dør i en brann, og hans mystiske onkel Georgio tar ham med til vulkanen Etna, der han bor. Mens han bor der, brygger det opp til en storm, kan en si... Alfredo mistenker onkelen for ikke å ha helt rent mel i posen... Onkelen er en alkymist; han utvinner gull av salamandre! Derav tittelen "Salamanderens tårer"...

Jeg startet med boka for ett år siden, men da syntes jeg den ble litt for kjedelig. Derfor fant jeg fram boka nå, ulest. Dette er ikke min type bok! Følte likevel at jeg måtte lese den ferdig denne gangen...  

Boka ble for kjedelig i starten, og det ble for mye informasjon og for lite spenning! Helt på slutten tar den seg litt opp i spenningsnivå, men jeg forsto ikke alt. Det er en del rare ord og rare setninger, som jeg ikke forstår. Kanskje den passer best for deg som er litt eldre? Du bør kunne litt om Italia og om den tidsperioden for å ha glede av boka, tror jeg... 

Terningkast: 3-



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...